Tarta ze szpinakiem i ricottą, ale nie tylko

Tarta ze szpinakiem i ricottą, ale nie tylko

Wbrew pozorom tarta ze szpinakiem i ricottą jest prosta do zrobienia, mimo że wizualnie wygląda na dość pracowitą. Nie jest to bynajmniej danie dietetyczne. Bardziej bomba kaloryczna, ale za to przepyszna.

Tarta ze szpinakiem i ricottą idealnie nadaje się na spotkanie ze znajomymi, na piknik, czy tzw. „open bar”. Będzie to hit każdej imprezy.

Trudność: łatwe

Przygotowanie: 30 minut + pieczenie około 45-50 minut

Porcja: okrągła forma do tart o średnicy około 24 cm

Koszt: średni

Składniki:

2 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego

400 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

150-200 g surowej kiełbasy (zamiast kiełbasy można dodać pokrojony w kostkę boczek lub szynkę gotowaną)

200 g sera ricotta

150 g sera scamorza (może być ser żółty, ser wędzony)

2 jajka

cebula (ilość według uznania)

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodać obraną ze skóry i pokrojoną na małe kawałki kiełbasę. Podsmażyć do momentu, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Dodać rozmrożony szpinak, dodać sól i pieprz do smaku i gotować przez około 15 minut (woda musi być odparowana). Ostudzić farsz.

W misce wymieszać ricottę wraz z jajkami i dodać do farszu ze szpinaku. Dodać także pokrojony w kostkę ser scamorza. Wszystko wymieszać.

Jedno z ciast francuskich wyłożyć do formy (zachowując jego papier do pieczenia), nakłuć widelcem. Wyłożyć farsz. Na wierzch położyć drugie ciasto francuskie i skleić boki. Wierzch również nakłuć widelcem. Ewentualny nadmiar ciasta odkroić.

Tartę ze szpinakiem i ricottą piec przez około 45-50 minut w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku.

"tarta ze szpinakiem i ricottą"

Smacznego.


What are your thoughts?