Lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym

Lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym

Lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym to alternatywa dla tradycyjnej lasagne z sosem z ragu. Danie to jest naprawdę smaczne. Należy przyznać, że do lekkich i dietetycznych nie należy, ale przecież nie samą sałatą człowiek żyje:-)

Także zapraszam Was do wypróbowania przepisu na makaron lasagne z boczkiem. Do jego przygotowania potrzeba trochę więcej czasu, wobec tego danie to będzie świetnym pomysłem na niedzielny obiad.

"lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym"

Trudność: średnie

Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + pieczenie około 40 minut

Porcja dla 3-4 osób

Koszt: średni

Składniki:

250 g makaronu lasagne (ja miałam 6 dużych, świeżych płatów makaronu lasagne)

500-600 g brokuła

100-150 g boczku (może być speck lub szynka gotowana)

150-200 g sera edam w plastrach (może być inny ser np. gouda, emmental)

oliwa z oliwek

tarty parmezan (opcjonalnie)

Sos beszamelowy:

500 ml mleka

50 g masła

50 g mąki

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć na patelni, dodając odrobinę oliwy z oliwek.

Następnie przygotować sos beszamelowy. Do garnuszka włożyć masło wraz z mąką i podgrzać na małym ogniu.

Masło wraz z mąką należy cały czas mieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. W dalszej kolejności dolać mleko, cały czas mieszając. Zwiększyć ogień i gotować sos do momentu aż zgęstnieje. Na końcu dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku – wymieszać.

W przypadku suchego makaronu lasagne, należy go sparzyć we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Następnie osuszyć na bawełnianej ściereczce.

Ja miałam świeże lasagne, więc gotowanie makaronu pominęłam.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Położyć pierwszą warstwę makaronu lasagne, posmarować sosem beszamelowym, ułożyć różyczki brokuła, podsmażony boczek i plasterki sera. Przykryć kolejną warstwą makaronu i ponownie układać składniki, aż do ich wyczerpania.

Ostatnią warstwę makaronu lasagne również posmarować sosem beszamelowym, przyozdobić brokułem i boczkiem. Opcjonalnie można posypać tartym parmezanem.

Lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.

"lasagne z boczkiem, brokułem i sosem beszamelowym"

Smacznego.


What are your thoughts?