Makaron z kiełbasą i zielonym groszkiem

Makaron z kiełbasą i zielonym groszkiem

Makaron z kiełbasą i zielonym groszkiem to alternatywa dla klasycznego makaronu z ragu na bazie mięsa. Jest prosty do przygotowania, bardzo smaczny i pożywny. Taki porządny obiad.

makaron z kiełbasą i zielonym groszkiem

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 60 minut

Porcja dla 4 osób

Koszt: niski

Składniki:

400-450 g krótkiego makaronu

ok. 500 ml sosu pomidorowego

150-200 g surowej kiełbasy typu włoskiego (może też być boczek)

120-150 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)

mała marchewka

cebula (ilość w zależności od gustu)

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

tarty parmezan lub inny ser do posypania makaronu

Przygotowanie:

Marchewkę wraz z cebulką drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek.

Z kiełbasy zdjąć skórę i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie dodać do marchewki i cebulki; kontynuować podsmażanie aż kiełbasa zacznie się rumienić.

W następnej kolejności dolać sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jeśli macie zielony groszek mrożony, dodajcie go do sosu od razu, jeśli z puszki lub słoika – w połowie gotowania.

Sos gotować około 40-45 minut.

Na koniec ugotować makaron w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem.

Makaron rozłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i zajadać ze smakiem:-)

Smacznego.


What are your thoughts?