Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami to pyszny i lekki deser, odpowiedni praktycznie na każdą okazję, czy to imieniny, urodziny, Dzień Matki, czy też jak chodzi za nami coś słodkiego. Jest ono puszyste i delikatne w smaku, a także proste do przygotowania.

Ciasto z truskawkami smakuje o każdej porze dnia. To również świetny podwieczorek dla dzieci.

"ciasto z truskawkami"

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40 minut

Porcja: okrągła forma o średnicy około 20-22 cm

Koszt: niski

Składniki:

3 jajka

120 g cukru

80 g masła

180 g mąki

8 g proszku do pieczenia

starta skórka z 1 cytryny

250 g truskawek bez ogonków

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Truskawki umyć i osuszyć. Odciąć ogonki. Pokroić na ćwiartki.

Jajka ubić wraz z cukrem do otrzymania puszystej i gładkiej konsystencji.

Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ubitych jajek z cukrem. Wymieszać.

Następnie dodać startą skórkę z cytryny, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy (bądź wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu ułożyć pokrojone wcześniej truskawki, jedną obok drugiej; nie wciskając ich w ciasto.

"ciasto z truskawkami"

Ciasto z truskawkami piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.

Po upieczenie ciasto z truskawkami ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"ciasto z truskawkami"

Smacznego.


What are your thoughts?