Szybka crostata z serem ricotta

Szybka crostata z serem ricotta

Szybka crostata z serem ricotta to jedno z moich ulubionych ciast. Zresztą ja w ogóle lubię ciasta z serem:-) We Włoszech najbardziej brakuje mi sernika i naszego sera białego.

Szybka crostata z serem ricotta to delikatne w smaku ciasto z kremem z ricotty i z cytrynową nutką. Z pewnością zasmakuje i małym, i dużym łakomczuchom.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 45 minut

Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24 cm

Koszt: niski

Składniki na ciasto:

350 g mąki

1 jajko + 1 żółtko

100 g cukru pudru

170 g masła

tarta skórka z 1/2 cytryny

Składniki na wypełnienie:

400 g sera ricotta

149 g drobnego cukru

80 g mąki z migdałów

20 g mąki ryżowej

30 g soku z cytryny

tarta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po schłodzeniu ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nią formę, zachowując dolny arkusz. Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.

W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na wypełnienie. Następnie krem wyłożyć na podpieczone ciasto.

Drugą część ciasta także rozwałkować i wyciąć z niej paski, które należy ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc kratkę.

Crostatę piec w piekarniku o temperaturze 160-170 stopni (należy obniżyć temperaturę, by wierzch za szybko się nie przypiekł) przez około 35-40 stopni.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?