Tarta z ciasta francuskiego z bakłażanem i ryżem

Tarta z ciasta francuskiego z bakłażanem i ryżem

Tarta z ciasta francuskiego z bakłażanem i ryżem to kolejny przepis na szybką i pożywną zapiekankę. Świetny pomysł na kolację. Jest to danie wegetariańskie.

Muszę przyznać, że ta tarta z ciasta francuskiego z bakłażanem i ryżem jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień. Zresztą jak większość włoskich potraw.

tarta z ciasta francuskiego z bakłażanem i ryżem

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 45 minut

Porcja: prostokątna forma o średnicy około 20 cm x 30 cm

Koszt: niski

Składniki:

2 opakowania prostokątnego ciasta francuskiego

1 bakłażan

80 g ryżu (ja użyłam ryżu do risotto carnaroli)

50 g startego parmezanu

3 jajka

15 oliwek czarnych bez pestek

cebula

oliwa z oliwek

sól

Przygotowanie:

Bakłażana umyć i pokroić w kostkę.

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć wraz z bakłażanem na oliwie z oliwek przez około 10 minut. Posolić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzić i dodać do podsmażonych cebulki i bakłażana.

Następnie dodać jajka, starty parmezan, przekrojone na pół oliwki.

Prostokątną formę wyłożyć ciastem francuskim, zachowując papier do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wyłożyć przygotowany wcześniej farsz. Na to położyć drugie ciasto francuskie. Boki obu ciast skleić. Wierzchnie ciasto francuskie również nakłuć.

Tartę piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?