Ciasto z truskawkami orkiszowo – migdałowe

Ciasto z truskawkami orkiszowo – migdałowe

Ciasto z truskawkami orkiszowo – migdałowe

"ciasto z truskawkami"

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 40 minut

Porcja: prostokątna forma o średnicy 20 cm x 24 cm

Koszt: niski

Składniki:

100 g mąki orkiszowej

100 g mąki migdałowej (możecie zrobić ją sami, mieląc obrane ze skórki migdały)

100 g cukru trzcinowego

80 g miękkiego masła

2 jajka

8 g proszku do pieczenia

250 g truskawek

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło ukręcić z cukrem; dodać mąkę migdałową oraz jajka. Następnie dodać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej  mąką.

Truskawki umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki. Pokrojone truskawki ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie je wciskając.

Ciasto z truskawkami orkiszowo – migdałowe piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż się zarumieni.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?