Puszyste ciasto marchewkowe

Puszyste ciasto marchewkowe

Puszyste ciasto marchewkowe jest bardzo proste do przygotowania. Jedyną trudnością może wydawać się tarcie marchwi. Przyznam się Wam, że w moim cieście marchewki było nieco mniej, bo trąc ręcznie, cały czas ją podjadałam:-)

Ilość składników na to puszyste ciasto marchewkowe jest w sumie bardzo uboga. Ale gwarantuję Wam, że będzie to hit.

puszyste ciasto marchewkowe

Trudność: proste

Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie około 25 minut

Porcja: prostokątna forma o wymiarach około 30 cm x 20 cm

Koszt: niski

Składniki:

400 g marchwi

3 jajka

250 g cukru

1 szklanka oleju

300 g mąki

8 g proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Marchew obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (lub w mikserze).

Jajka wraz z cukrem ubić do otrzymania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać startą marchew. Ponownie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.

Po ostudzeniu puszyste ciasto marchewkowe posypać cukrem pudrem.

puszyste ciasto marchewkowe

Smacznego.


What are your thoughts?