Panfocaccia

Panfocaccia

Panfocaccia to popularny we Włoszech rodzaj focacci. Z moimi dziećmi żartowaliśmy, że robimy „Pana Focaccie”:-)

Panfocaccia z powodzeniem zastępuje pieczywo. Możecie go przekroić na pół i włożyć pomiędzy dwie kromki wędlinę, ser i trochę sałaty – powstanie pyszny sandwich. Mój najstarszy syn, który podczas robienia panfocaccia był w szkole, myślał, że go kupiłam.

Naprawdę, focaccia z tego przepisu jest tak dobra, jak z piekarni.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż pół godziny + około 2 godzin rośnięcie ciasta + pieczenie około 10-15 minut

Porcja dla 4-5 osób

Koszt: niski

Składniki:

350 g mąki

50 g rozpuszczonego masła

2 łyżki oliwy z oliwek

15 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki cukru

sól

ciepła woda

Dodatkowo:

oliwa z oliwek

woda

sól

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę wraz z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodać rozpuszczone masło i dwie łyżki oliwy z oliwek, sól i trochę ciepłej wody. Rozpocząć ugniatanie ciasta. Dolać wody i cały czas zagniatać ciasto.

Wody należy dodać tyle, by otrzymać gładkie i elastyczne ciasto.

Jeśli „chlupniecie” za dużo wody i ciasto wyjdzie za lepkie, dosypcie mąki.

Następnie uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Prostokątną formę do pizzy wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować oliwą z oliwek. Ciasto wyłożyć delikatnie rękoma w formie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na jeszcze jedną godzinę.

Po wyrośnięciu focacci, czubkiem małego palca porobić wgniecenia w cieście, jak na załączonym zdjęciu.

panfocaccia

Tak gotowy panfocaccia posmarować „porządnie” oliwą z oliwek wraz z wodą (w miseczce wymieszać po 3-4 łyżki oliwy i wody) i posypać solą (może też być sól gruboziarnista).

Panfocaccia piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż się zarumieni.

panfocaccia

Smacznego.


What are your thoughts?