Włoska ciambella

Włoska ciambella

Włoska ciambella to chyba najszybsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Można powiedzieć, że jest jednomiskowe. Nie wiem czy jego przygotowanie zajmuje nawet 10 minut (plus oczywiście pieczenie, ale to już zadanie piecyka:-).

Ponadto włoska ciambella jest puszysta, bardzo delikatna w smaku i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

włoska ciambella

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 30-35 minut

Porcja: okrągła forma z otworem (oczywiście może być inna)

Koszt: niski

Składniki:

150 g miękkiego masła

250 g cukru

300 g mąki

3 jajka

180 ml mleka

8 g proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do jednej miski i wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej konsystencji (ważne, żeby masło było miękkie).

Jeśli posiadacie robot kuchenny, ta czynność zajmie Wam jeszcze mniej czasu.

Następnie tak przygotowane ciasto przełożyć od wysmarowanej i posypanej mąką okrągłej formy z otworem.

Piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 30-35 minut.

Po ostygnięciu ciasta, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?