Frittata ze szparagami i serem provolone

Frittata ze szparagami i serem provolone

Frittata to nic innego jak nasz polski omlet. Jednak Włosi eksperymentować w kuchni się nie boją i do omletu dodają to, na co im przyjdzie ochota.

Frittata ze szparagami i serem provolone to jeden z moich ulubionych pomysłów na to danie. Jest to smaczny i pożywny pomysł na kolację. Ponadto, jeśli zostanie jej trochę na drugi dzień (w co wątpię), będzie idealnie nadawała się do położenia na kanapkę.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: około 30 minut

Porcja dla 2 osób

Koszt: niski 

Składniki:

3-4 jajka

30 g tartego parmezanu lub grana padano

200-250 g szparagów

100 g sera provolone (może być scamorza, mozzarella czy też ser gouda lub inny)

oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić na 2-3 cm kawałki. Podsmażyć na oliwie z oliwek (pod przykryciem) przez około 10 minut do momentu, aż będą miękkie (uwaga, aby się nie przypaliły).

W misce roztrzepać jajka (można dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek), dodać sól i pieprz do smaku, tarty parmezan, na koniec pokrojony w kostkę ser provolone.

Szparagi rozłożyć równomiernie na patelni, następnie wyłożyć na nie jajka wraz z serem. Smażyć około 13-15 minut pod przykryciem, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć aż druga strona się zarumieni.

I tak nasza frittata ze szparagami jest gotowa.

Smacznego.


What are your thoughts?