Tarta z ziemniakami i marchewką

Tarta z ziemniakami i marchewką

Poniższy przepis na – tarta z ziemniakami i marchewką – powinien pojawić się na Waszej liście potraw: „do zrobienia”. Już dawno go dla Was przygotowałam, ale dopiero teraz ma on swoja premierę.
Tarta z ziemniakami i marchewką jest, jak większość moich przepisów, prosta do przygotowania, ponadto jest naprawdę bardzo smaczna. Jeśli zostanie Wam na drugi dzień, będzie równie dobrze smakować. Aha, ciasta francuskiego nie podgrzewajcie w mikrofalówce, bo traci ono swoją puszystość (przynajmniej w mojej mikrofalówce:-).

"tarta z ziemniakami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ciut więcej niż 30 minut + pieczenie około 45 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy około 26 cm
Koszt: niski

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego)
500 g ziemniaków
400 g marchwi
1 łyżka masła
2 jajka
80 g tartego parmezanu
150 g sera pecorino
3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku

Do dekoracji: odrobina drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki masła, przez około 20 minut. Następnie warzywa odcedzić.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w plasterki.

Do puree ziemniaczanego dodać tarty parmezan, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać marchew i pokrojony w kostkę ser pecorino. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jednym z ciast francuskich (zachowując jego papier do pieczenia) wyłożyć formę do tart. Ciasto nakłuć widelcem i wyłożyć na nie przygotowany farsz. Następnie przykryć drugim ciastem francuskim i skleić boki tarty. Na wierzchu nożem porobić długie cięcia wzdłuż, nie dochodząc do jej brzegów.

Zapiekankę piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut.

Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i zajadać ze smakiem.

"tarta z ziemniakami"

Smacznego.


What are your thoughts?