Makaron z zielonym groszkiem, fasolką i boczkiem

Makaron z zielonym groszkiem, fasolką i boczkiem

Makaron z zielonym groszkiem, fasolką i boczkiem to mój ostatni hit obiadowy. Jest prosty do przygotowania. Można go zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza to wymieszać makaron z przygotowanym „sosem”. Druga to zapiec go z dodatkiem mozzarelli. I tę wersję osobiście preferuję.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
300-320 g krótkiego makaronu (ja użyłam „świeży” makaron cavatelli)
200 g mrożonego zielonego groszku (może być z puszki)
100 g fasolki cannellini
100 g wędzonego boczku
cebulka wg uznania
tarty parmezan wg uznania
zielona pietruszka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Jeśli makaron z zielonym groszkiem, fasolką i mozzarellą zapieczecie, dodatkowo potrzebne będzie około 150-200 g mozzarelli. 

Przygotowanie: 
Cebulkę drobno posiekać. Podsmażyć ją wraz z boczkiem wędzonym na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Dodać zielony groszek, fasolkę i trochę ciepłej wody; dusić około 15-20 minut. Dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę; doprawić do smaku solą i pieprzem.

"makaron z boczkiem"

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie dodać go do boczku, groszku i fasolki; wymieszać.

Makaron podawać z tartym parmezanem.

Wersja zapiekana:
Do podstawowego przepisu na makaron z zielonym groszkiem dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekać w temperaturze 180-200 stopni, aż ser się roztopi, a makaron przypiecze.

"makaron z boczkiem"

Smacznego.


What are your thoughts?