Sałatka makaronowa z mozzarellą i szynką

Sałatka makaronowa z mozzarellą i szynką

Sałatka makaronowa z mozzarellą, szynką i pomidorkami to pomysł na lekkie danie, idealne w upalne dni. W okresie letnim, pasta na zimno jest podawana w domach włoskich bardzo często.
Sałatka makaronowa z mozzarellą nadaje się zarówno na obiad, jak i jako zdrowa przekąska podczas letniego grillowania.

"sałatka makaronowa z mozzarellą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
300-320 g makaronu (ja użyłam farfalle)
2 małe marchewki
1 średniej wielkości cukinia
150 g mini kulek mozzarelli (może być mozzarella pokrojona w kostkę)
20 pomidorków koktajlowych
100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
oliwa z oliwek
listki bazylii (ilość według Waszego gustu)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,  zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, polać zimną wodą i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwy z oliwek; wymieszać.

Pomidorki, marchewki i cukinię umyć. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Marchewki oskrobać i wraz z cukinią zetrzeć na grubej tartce. Warzywa dodać do makaronu. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kulki mozzarelli i posiekaną „grubo” bazylię.

Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz ponownie dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Smacznego.


What are your thoughts?