Tarta owsiana z bakłażanami i pomidorami

Tarta owsiana z bakłażanami i pomidorami

Tarta owsiana z bakłażanami i pomidorami to pyszna i lekka zapiekanka, idealna na upalne dni. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Zapewniam Was, że tarta owsiana z bakłażanami znika ze stołu w oka mgnieniu.

"tarta owsiana z bakłażanami"

Trudność: średnia
Czas przygotowania: około 60 minut + chłodznie ciasta około 30 minut + pieczenie około 60 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 22-24 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
200 g mąki 0
100 g mąki owsianej (możecie użyć orkiszowej czy też gryczanej)
120 g masła
90 ml zimnej wody
szczypta soli

Składniki na wypełnienie:
250-300 g sera crescenza (jeśli takiego nie macie, może być stracchino lub ricotta)
1 średni bakłażan
2 pomidory
oliwa z oliwek
sól
kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszać ręką obie mąki, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodać zimną wodę i energicznie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po upływie tego czasu, ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, zachowując dolny papier do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć ponownie papierem do pieczenia, wysypać fasolę i zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć górny arkusz papieru do pieczenia wraz z fasolą.

Przygotowanie farszu:
Warzywa umyć i pokroić w plasterki. Platerki bakłażana włożyć do miski z wodą i solą na 5 minut.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć plastry bakłażana po 3-4 minut z każdej strony.

Na podpieczonym cieście rozsmarować ser crescenza. Na nim ułożyć na zmianę plasterki bakłażana i pomidorów. Odrobinę posolić i polać oliwą z oliwek. Tartę piec kolejne 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i ozdobić listkami bazyli.

"tarta owsiana z bakłażanami"

Smacznego.


What are your thoughts?