Ciasto z morelami i kokosową nutką – bez białek

Ciasto z morelami i kokosową nutką – bez białek

Ciasto z morelami i kokosową nutką to super proste do przygotowania i przepyszne ciasto z wykorzystaniem owoców sezonowych. Ciasto to dosłownie pachnie latem. Będzie idealne na podwieczorek dla całej rodziny w letnie popołudnie.
Do przygotowania tego ciasta użyłam samych żółtek, także mogą je jeść osoby uczulone na białko jajka.

 °Ciasto z morelami i kokosową nutką°

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 45 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 20 cm
Koszt: niski

Składniki:
130 g miękkiego masła
100 g cukru
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
100 g śmietany kremówki
50 g zmielonych drobno wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 moreli
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć wraz z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodać żółtka i wymieszać mikserem. Następnie dodać 30 g śmietany kremówki oraz zmielone wiórki kokosowe; wymieszać. W następnej kolejności dodać połowę mąki (75 g) i kolejne 30 g śmietany kremówki; wymieszać. Na koniec dosypać proszek do pieczenia i pozostałą część śmietany (40 g).

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w cząstki morele.

Ciasto z morelami i kokosową nutką piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?