Semifreddo z wafelkami i serkiem mascarpone

Semifreddo z wafelkami i serkiem mascarpone

Semifreddo z wafelkami to przepis na szybki deser, idealny na upalne dni. Deser ten przyrządza się w oka mgnieniu. Jest w sam raz do przyrządzenia w sytuacji, gdy macie mało czasu, a zapowiedzieli się Wam goście. Pamiętajcie tylko, że semifreddo z wafelkami musicie zrobić odpowienio wcześniej, by był czas na jego schłodzenie.

"semifreddo z wafelkami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + chłodzenie około 4 godzin
Porcja: prostokątna forma o średnicy około 11 cm x 24 cm
Koszt: niski

Składniki:
250 g wafelków kakaowych
250 g serka mascarpone
100 g serka robiola (jeśli nie udało się Wam go kupić, może być serek philadelphia albo serek homogenizowany naturalny)
100 g mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżeczki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)

Dodatkowo: kakao do posypania

Przygotowanie:
W misce wymieszać serek mascarpone wraz z serkiem robiola, dodać mleko skondensowane  oraz opcjonalnie rum.

Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć warstwę wafelków. Na nie wyłożyć połowę przygotowanego kremu. Ponownie ułożyć wafelki oraz pozostały krem i przykryć wszystko warstwą wafelków.

Semifreddo zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4 godziny.

Po wyjęciu przełożyć na talerz i posypać kakao.

Smacznego.


What are your thoughts?