Cheesecake z ricottą i płatkami migdałów

Cheesecake z ricottą i płatkami migdałów

Cheesecake z ricottą i płatkami migdałów to pyszne i delikatne ciasto, dosłownie rozpływające się w ustach. Zapewiam Was, że jeden kawałek tego ciasta na deser nie wystarczy. Od razu nałóżcie sobie na talerz dwa kawałki:-)

"cheesecake z ricottą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 60 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy około 24 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto: 
130 g roztopionego i schłodzonego masła
240 g biszkoptów typu petit
50 g płatków kukurydzianych
kilka kropel aromatu rumowego lub 20 g rumu

Składniki na krem:
120 g cukru
300 g ricotty
50 g śmietany kremówki
kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki rumu
2 jajka

Dodatkowo: płatki migdałów

Przygotowanie ciasta:
Biszkopty typu petit wraz z płatkami kukurydzianymi zmielić w malakserze. Dodać do nich masło (rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone), ponadto dodać kilka kropel aromatu rumowego.

Ciasto wyłożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na jej powierzchni, zakrywając ciasatem również bok formy na wysokość około 1-1,5 cm. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotowanie kremu:
W misce dokładnie wymieszać mikserem ricottę i śmietanę kremówkę. Dodać cukier, jajka i kilka kropel aromatu rumowego. Kontynuować mieszanie.

Krem wyłożyć do schłodzone ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 30 minut. Następnie cheesecake z ricottą przykryć folią alluminiową i piec kolejne 30 minut.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać płatkami migdałów.

"cheesecake z ricottą"

Smacznego.


What are your thoughts?