Tarta z brokułami i ricottą

Tarta z brokułami i ricottą

Tarta z brokułami i ricottą to świetny pomysł na szybkie kolacyjne danie. Bardzo szybko się ja przyrządza. Ponadto wygląda apetycznie i jest bardzo smaczna.

"tarta z brokułami i ricottą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 30 minut
Porcja: prostokątna forma do tart o wymiarach około 11×34 cm
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francukiego (prostokątnego)
250 g ricotty
3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
150 g mozzarelli
1 mały brokuł
80 g boczku
cebulka (ilość według Waszego gustu)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Brokuł umyć i odciąć różyczki. Różyczki ugotować w osolonej wodzie przez około 7-8 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć (przez około 2-3 minuty) drobno posiekaną cebulkę oraz pokrojony w cienkie paseczki boczek. Odłożyć na bok połowę podsmażonej cebulki i boczku. Do boczku, który został na patelni dodać ugotowane wcześniej różyczki brokuła i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W misce wymieszać ricottę z 2 łyżkami oliwy z oliwek, tartym parmezanem oraz odłożonym boczkiem.

Formę do tart wyłożyć ciastem francuskim zachowując jego papier do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, następnie wyłożyć krem z sera ricotta, a na to wymieszane brokuły wraz z boczkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kawałki mozzarellę.

Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Smacznego.

 


What are your thoughts?