Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami i ricottą

Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami i ricottą

Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami i ricottą to przepyszne i delikatne w smaku ciasto, pachnące truskawkami i zbliżającym się latem. Kruche ciasto orkiszowe przygotowuje się szybko. Składa się ono z kruszonki, kremu na bazie sera ricotta oraz truskawek.
Ciasto to jest idealne na niedzielny deser dla całej rodziny.

"kruche ciasto orkiszowe"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 30 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26-28 cm
Koszt: niski

Składniki na kruche ciasto: 
250 g mąki orkiszowej (może być też wielozbożowa, owsiana)
50 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
100 g cukru trzcinowego
1 żółtko

Składniki na krem:
350 g truskawek
250 g ricotty
2 łyżki cukru trzcinowego
1 białko
40 g syropu z agawy lub ryżowego (może też być miód)

Dodatkowo: cukier puder do posypania + kilka truskawek do ozdoby

Przygotowanie kruszonki:
W misce przygotować mąkę orkiszową, mąkę pszenną, cukier trzcinowy oraz żółtko. Wymieszać składniki. Dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie czubkami palców zagnieść ciasto, tak aby powstały okruchy. Okrągłą formę do tart wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 ciasta, rozprowając je równomiernie na dnie oraz po bokach formy. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Przygotowanie kremu:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki cukru trzcinowego i wymieszać.

W drugiej misce wymieszać ricottę, białko oraz syrop z agawy. Krem wyłożyć na spód cisata, na to rozłożyć pokrojone truskawki. Na wierzchu rozsypać pozostałą część ciasta.

Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami piec w nagrzanym do 160-170 piekarniku przez około 30-35 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i przyozdobić truskawkami.

"kruche ciasto orkiszowe"


What are your thoughts?