Tarta śródziemnomorska

Tarta śródziemnomorska

Tarta śródziemnomorska to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Jest banalnie prosta do przygotowania, a jej jedzenie zarówno na ciepło, jak i zimno, jest czystą przyjemnością.
Tarta śródziemnomorska składa się z ciasta francuskiego wypełnionego pomidorkami koktajlowymi, grillowanymi bakłażanami i mozzarellą, z dodatkiem świeżej bazylii.
Tarta ta będzie zachwycała podniebienia Waszych bliskich i znajomych, podczas letnich spotkań.

"tarta śródziemnomorska"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie około 35 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26-28 cm
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego
250 g grillowanych bakłażanów (ja użyłam mrożonych; jeśli takimi nie dysponujecie wystarczy jeden duży lub dwa małe bakłażany, pokrojone w plastry i zgrillowane na patelni grillowej)
300 g mozzarelli
150 g pomidorków koktajlowych
50 g tartego parmezanu lub grana padano
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grillowane plastry bakłażana, pomidorki koktajlowe orazz mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski; dodać oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, tarty ser parmezan, świeże listki bazylii porwane na mniejsze kawałki.

Formę do tart wyłożyć gotowym ciasatem francuskim wraz z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, następnie wyłożyć na nie wcześniej przygotowany farsz.

Jeśli z formy wystaje Wam za dużo ciasta francuskiego, możecie zwinąć je do środka, tworzc ozdobny brzeg.

Tartę śródziemnomorską piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35-40 stopni.

"tarta śródziemnomorska"

Smacznego.


What are your thoughts?