Orkisz z bobem i zielonym groszkiem

Orkisz z bobem i zielonym groszkiem

Orkisz z bobem i zielonym groszkiem to smaczna, lekka i kolorowa sałatka, bogata w witaminy. Orkisz z bobem i zielonym groszkiem dostarczy Wam energii, po długiej i mroźnej zimie. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie chwilę, a potem z przyjemnością się je konsumuje.

Trudność: łatwe
Czas przygtowania: mniej niż 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
300 g orkiszu
2 marchewki
2 cukinie
150 g zielonego groszku z puszki
60 g bobu (ja użyłam mrożonego)
40 g rukoli
płatki parmezanu (ilość zależna od Waszego gustu)
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Orkisz ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.

Bób również ugotować. Nastęnie odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Dodać do orkiszu.

Marchew i cukinie umyć, pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojone warzywa przez około 5-7 minut. Następnie dodać je do je ugotowanego ziarna orkiszu.

Dodać rówież umytą i osuszoną rukolę oraz odcedzony z zalewy zielony groszek.

Parmezan zetrzeć na odpowiedniej tarce, tak by powstały „płatki” i dodać do sałatki.

Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego.

 


What are your thoughts?