Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi to pyszne, puszyste ciasto o zdecydowanym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem jabłek, nadających mu delikatności. Jest to prosty przepis na ciasto, które szybko się robi. Ciasto nadaje się na każdą okazję i zasmakuje każdemu kto je skosztuje:-)

"ciasto czekoladowe z jabłkami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 60 minut
Porcja: prostokątna forma o wymiarach 11 cm x 25 cm
Koszt: niski

Składniki:
2 jabłka
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
250 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
100 g jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia
orzeszki piniowe

Przygotowanie:
Masło wraz z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej; ostudzić.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w kostkę.

Jajka ubić wraz z cukrem i łyżeczką cukru waniliowego, do otrzymania puszystej konsystencji. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie do ubitych jajek dodać rozpuszczone wcześniej masło i gorzką czekoladę oraz pokrojone w kostkę jabłka.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Na wierzchu posypać orzeszkami piniowymi.

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 60-70 minut.

"ciasto czekoladowe z jabłkami"

Smacznego.

 


What are your thoughts?