Lasagne z pesto, cukinią i ricottą

Lasagne z pesto, cukinią i ricottą

Lasagne z pesto, cukinią i ricottą to alternatywa dla tradycyjnego przepisu na lasagne bolognese. Na lasagne z pesto, oprócz makaronu, składają się: cukinia, bakłażan, ser ricotta, tarty parmezan. Natomiast ich smaku dopełnia pesto i chrupiące orzeszki piniowe.

"lasagne z pesto"

Trudność: średnia
Czas przygotowania: około 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
200 g makaronu lasagne (świeżego)
350-400 g cukinii
500 g bakłażana
150 g pesto
50 g orzeszków piniowych
50-60 g tartego parmezanu
450 g ricotty
oliwa z oliwek
sól

Dodatkowo: kilka listków zielonej pietruszki do ozdoby.

Przygotowanie:
Cukinie i bakłażana umyć i osuszyć. Odciąć końce. Cukinie zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać pesto i oba składniki zblendować.

Bakłażana pokroić w plasterki i zgrillować na patelni grillowej.

Jeśli Wasz makaron lasagne jest „gruby”, spażcie każdy płat makaronu we wrzącej wodzie, a następnie osuszcie na bawełnianej ściereczcie kuchennej.

Orzeszki piniowe sprażyć na patelni przez kilka minut.

Na dnie formy rozsmarować oliwę z oliwek oraz 1 łyżkę zblendowanych cukinii i pesto. Na to położyć makaron lasagne, następnie plastry zgrillowanego bakłażana, trochę ricotty, pesto, orzeszki piniowe i posypać tartym parmezanem. Na to ponownie położyć makaron lasagne, a następnie resztę składników. Kontynuować do wyczerpania składników.

Lasagne z pesto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.

Wyjąć z piekarnika i przyozdobić listkami zielonej pietruszki.

Smacznego.


What are your thoughts?