Sałatka makaronowa z fetą, miętą i rukolą

Sałatka makaronowa z fetą, miętą i rukolą

Sałatka makaronowa z fetą, miętą i rukolą oraz bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i kaparami to danie dobre na każdą porę dnia, porę roku i okazję. Sałatka ta jest lekka, zdrowa i bardzo smaczna, a dodatkowo (jak większość moich przepisów) przyrządza się ją ekspresowo.

"sałatka makaronowa z fetą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie makaronu
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
320-350 g makaronu muszelki
1/2 bakłażana
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
50 g kaparów w zalewie
50 g rukoli
garść listków mięty
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron muszelki ugotować w gorącej i osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej ząbek czosnku. Gdy się zarumieni, wyjąć go. Następnie podsmażyć pokrojonego w kostkę bakłażana przez około 5 minut; posolić. Podsmażonego bakłażana zestawić z ognia i ostudzić.

Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki; przełożyć do miski. Do pomidorków dodać pokruszony ser feta, kapary, posiekane listki mięty oraz wcześniej umytą rukolę. Na koniec dodać podsmażonego bakłażana oraz pieprzu do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.

Na końcu dodać ugotowany al dente makaron i 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Tak przygotowana sałatka makaronowa z fetą, miętą i rukolą jest gotowa do spożycia. Możecie ją jeszcze doprawić solą, ale uwaga, bo kapary są słone.

"sałatka makaronowa z fetą"

Smacznego.


What are your thoughts?