Trofie z czarnymi oliwkami i kaparam

Trofie z czarnymi oliwkami i kaparam

Trofie z czarnymi oliwkami i kaparami to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam czarne oliwki i kapary, a jak do tego jest sos pomidorowy, to żyć nie umierać.
Przepis na trofie z czarnymi oliwkami oczywiście jest banalnie prosty i ekspresowy. Danie w sam raz dla tych, którzy dysponują małą ilością czasu, a lubią smacznie zjeść.

"trofie z czarnymi oliwkami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki: 
320-350 g makaronu trofie (ja użyłam trofie, ale może być makaron penne, fusili)
1 łyżka kaparów w occie
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
400-500 ml passaty pomidorowej
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i chwilę podsmażyć ząbek czosnku, następnie go usunąć. Dodać passatę pomidorową i  gotować przez około 15-20 minut. Jeśli jest to konieczne, dolać wody.

Kapary odcedzić, czarne oliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu pomidorowego. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą (uwaga na ilość, bo kapary są słone).

Makaron odcedzić i dodać do sosu. Trofie z czarnymi oliwkami i kaparami przełożyć na talerze i podawać.

"trofie z czarnymi oliwkami"

Smacznego.


What are your thoughts?