Sbriciolata z serkiem mascarpone i jabłkami

Sbriciolata z serkiem mascarpone i jabłkami

Sbriciolata z serkiem mascarpone i jabłkami to proste i bardzo smaczne ciasto. Idealne na niedzielny deser dla całej rodziny. Sbriciolata z serkiem mascarpone składa się z dwóch warstw kruchego ciasta (kruszonki) i kremu na bazie serka mascarpone z dodatkiem jabłek, które w cieście zawsze smakują.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + pieczenie około 35 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24-26 cm
Koszt: niski

Składniki na kruszonkę:
150 g masław temperaturze pokojowej
70 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
280 g mąki
1 jajko
starta skórka z jednej cytrnyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
2 jabłka
50 g cukru
250 g serka mascarpone
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
szczypta cynamonu

Przygotowanie kruszonki:
W misce przygotować masłoj, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego, mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, startą skórkę z cyryny. Z powyższych składników zagnieść ciasto, tak by powstała kruszonka.

Przygotowanie kremu:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać sok z 1/2 cytryny. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać serek mascarpone wraz z cukrem i szczyptą cynamonu. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka.

3/4 przygotowanej wcześniej kruszonki wsypać do wyłożonej  papierem do pieczenia formy. Wygładzić i lekko ugnieść. Na to wyłożyć krem z serka mascarpone. Na wierzchu rozsypać pozostałą kruszonkę.

Ciasto sbriciolata z serkiem mascarpone i jabłkami piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Smacznego.

 


What are your thoughts?