Mandarynkowe kruche ciasteczka

Mandarynkowe kruche ciasteczka

Mandarynkowe kruche ciasteczka to szybkie do przygotowania małe co nieco. Pyszne, chrupiące i pięknie pachnące mandarynkami ciasteczka. Znikają tak samo szybko, jak się je robi.

"mandarynkowe kruche ciasteczka"

Trudność: łatwe
Czas przygotowanie: mniej niż 30 minut + 3 godziny chłodzenie ciasta + pieczenie około 15 minut
Porcja: 35-40 sztuk
Koszt: niski

Składniki:
140 g miękkiego masła
280 g mąki
100 g cukru pudru
2 żółtka
starta skórka z 3 mandarynek
30 g soku z mandarynki

Dodatkowo:
cukier kryształ
1 białko (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W misce wymieszać miękkie masło wraz z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodać startą skórkę z mandarynek. Wsypać mąkę. Dolać sok z mandarynki. Zagnieść ciasto.

Z gotowego ciasta uformować wałek o długości około 25 centymentrów, owinąć go w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Zdjąć folię spożywczą. Ciasto na mandarynkowe kruche ciasteczka można opcjonalnie posmarować roztrzepanym białkiem, ale niekoniecznie.

Ciasto obotoczyć w cukrze. W następnej kolejności pokroić naplasterki o średnicy około 4 mm. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić. Po upieczeniu ostodzuć i zajadać ze smakiem.

"mandarynkowe kruche ciasteczka"

Smacznego.

 


What are your thoughts?