Crostata dwukolorowa z serem ricotta

Crostata dwukolorowa z serem ricotta

Crostata dwukolorowa z serem ricotta, białą czekoladą i nutellą to przepyszne ciasto, idealne na deser dla całej rodziny. Crostata dwukolorowa składa się z kruchego kakaowego ciasta i kremu na bazie sera ricotta, białej czekolady oraz nutelli. Ciasto to szybko się przyrządza, a efekt końcowy wygląda smakowicie.

"crostata dwukolorowa"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ponad 30 minut + chłodzenie ciasta około 1 godziny + pieczenie około 45 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 26-28 cm
Koszt: średni

Składniki na kruche ciasto:
150 g masła
250 g mąki
100 g cukru
1 jajko
15 g kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na krem:
400 g sera ricotta
1 jajko
100 g białej czekolady
150 g nutelli

Przygotowanie kruchego ciasta:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, zachowując dolny arkusz papieru, górny zdjąć. Ciasto nakłuć widelcem.

Przygotowanie kremu:
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej.

Ser ricotta przełożyć do miski, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Krem wyłożyć na ciasto.

Nutellę również rozpuścić (odrobinę) w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa lub strzykawki cukierniczej i ozdobić nią crostatę „rysując” na wierzchu spiralę.

"crostata dwukolorowa"

Smacznego.


What are your thoughts?