Makaron koła nel cartoccio z kaparami

Makaron koła nel cartoccio z kaparami

Makaron koła nel cartoccio z kaparami i czarnymi oliwkami to makaron zapiekany w papierze do pieczenia. Jest to prosty przepis na bardzo smaczny obiad. Wyróżnia go to, że po ugotowaniu makaronu i zmieszaniu go z sosem, dodatkowo zapiekamy go w piekarniku, zawinięty w papier do pieczenia. Danie to z pewnością przypadnie do gustu Waszym gościom.

 "makaron koła"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + zapiekanie około 5-7 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki: 
350-400 g makaronu koła
400 g pomidorów obranych ze skórki (pelati)
20 czarnych oliwek (bez pestek)
2-3 łyżeczki kaparów w zalewie
oliwa z oliwek
oregano
sól
opcjonalnie ostra papryczka (peperoncino)

Dodatkowo:  cztery arkusze papieru do pieczenia i sznurek kuchenny.

Przygotowanie: 
Makaron koła ugotować al dente w gorącej i osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pomidory (pelati) i dusić je przez około 20 minut. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów. Dodać również kapary. Posolić, dodać oregano oraz peperoncino (opcjonalnie).

Ugotowany al dente makaron dodać do pomidorów. Wymieszać.

Przygotować cztery arkusze papieru do pieczenia. Na środek każdego z nich wyłożyć porcję makaronu i zamknąć, związując sznurkiem kuchennym. Makaron koła al cartoccio zapiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 5-7 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?