Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi to jedno z najprostszych i najszybszych ciast jakie robiłam. Idealne dla tych co żyją w biegu, a cenią sobie domowe jedzenie. Ciasto to, z dodatkiem szklanki mleka, świetnie nadaje się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

"ciasto czekoladowe"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 30 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 22-24 cm
Koszt: niski

Składniki: 
100 g czekolady gorzkiej
120 g masła
100 g mąki
100 g cukru
3 jajka
8 g proszku do pieczenia
120 g orzechów włoskich (obranych)

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Orzechy włoskie grubo posiekać.

W garnuszku rozpuścić masło wraz z czekoladą gorzką i ostudzić.

W misce ubić jajka z cukrem, dodać rozpuszczone masło i czekoladę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.

Ciasto czekoladowe przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

Piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"ciasto czekoladowe"

Smacznego.


What are your thoughts?