Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik to jedno z najbardziej popularnych ciast na całym świecie. Można powiedzieć, że ile domów, tyle przepisów na jabłecznik. Tym razem mam Wam do zaproponowania pyszny i pięknie prezentujący się jabłecznik, którym z pewnością zaskoczycie wszystkich gości.

 "jabłecznik"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: niski

Składniki: 
2-3 jabłka (ja użyłam golden)
250 g mąki
200 g cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
8 g proszku do pieczenia

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

Przygotowanie: 
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.

W dużej misce wymieszać cukier wraz z miękkim masłem; dodać żółtka, następnie mąkę oraz proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do  formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Jabłka umyć i obrać ze skórki; przekroić, wydrążyć środki i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki powtykać w ciasto, jeden obok drugiego.

Jabłecznik piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

"jabłecznik"

Smacznego.


What are your thoughts?