Ciasto z daktylami i imbirową nutką

Ciasto z daktylami i imbirową nutką

Ciasto z daktylami i imbirową nutką to bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasto. Idealne na zimowe wieczory.

"ciasto z daktylami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 60 minut
Porcja: kwadratowa forma o wymiarach 22 cm x 22 cm
Koszt: średni

Składniki: 
200 g masła
250 g cukru brązowego
2 jajka
200 g mąki
pół łyżeczki startego imbiru
tarta skórka z 1 cytryny
200 g daktyli bez pestek
1 jabłko
8 g proszku do pieczenia

Dodatkowo: pisak czekoladowy oraz kilka daktyli do dekoracji

Przygotowanie:
Z daktyli wydrążyć pestki, następnie pokroić je na mniejsze kawałki.

Jabłko umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier brązowy; wymieszać i przestudzić.

W misce ubić jajka wraz z tartym imbirem, startą skórką z cytryny. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste). Następnie dodać rozpuszczone masło z cukrem. Na koniec wsypać pokrojone w kostkę jabłko oraz daktyle.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku około 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Ozdobić pisakiem czekoladowym rysując nim linie i położyć kawałki daktyli.

"ciasto z daktylami"

Smacznego.


What are your thoughts?