Ciasteczka z jabłkami i żurawiną

Ciasteczka z jabłkami i żurawiną

Ciasteczka z jabłkami i żurawiną to pyszne ciasteczka, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Szybko się je przyrządza i piecze. Ciasteczka z jabłkami rozpływają się w ustach i niestety znikają w bardzo szybkim tempie.

 "ciasteczka z jabłkami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie jabłek 30 minut + pieczenie ciasteczek 10 minut
Porcja: około 26-28 ciasteczek
Koszt: niski

Składniki: 
1,5 – 2 jabłka
150 g miękkiego masła
70 g cukru brązowego
50 g cukru białego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
225 g mąki
4 g proszku do pieczenia
50 g żurawiny

Przygotowanie: 
Jabłka umyć i pokroić w cienkie plasterki ok. 5 mm grubości, następnie pokroić w kostkę. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut.

W misce utrzeć masło wraz z cukrami: białym i brązowym oraz cukrem waniliowym. Dodać jajko, w następnej kolejności mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać upieczone jabłka oraz żurawinę.

Ciasto nakładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką, pozostawiając odstępny pomiędzy ciasteczkami.

Ciasteczka z jabłkami piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.

Po upieczeniu ostudzić i zajadać ze smakiem do herbaty lub kawy.

"ciasteczka z jabłkami"

Smacznego.


What are your thoughts?