Ciasto czekoladowo-kokosowe bez jajek

Ciasto czekoladowo-kokosowe bez jajek

Ciasto czekoladowo-kokosowe bez jajek to proste do przygotowania i pyszne ciasto, które świetnie nadaje się na śniadanie lub na podwieczorek. W związku z tym, że w cieście tym brak jajek, mogą je jeść osoby uczulone na jajko kurze.

"ciasto czekoladowo"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 30-35 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: niski

Składniki: 
125 g sera ricotta
100 g cukru
3 łyżki nutelli
150 ml letniego mleka
100 ml wody
200 g mąki pszennej
80 g wiórek kokosowych
8 g proszku do pieczenia
50 g groszku czekoladowego (może być więcej)

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie: 
Ser ricotta wyłożyć na sitko i odsączyć przez co najmniej 30 minut.

W misce wymieszać ricottę wraz z cukrem, dodać nutellę; dolać letnie mleko oraz wodę. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz groszek czekoladowy; wymieszać.

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?