Ciasto z białą czekoladą i orzeszkami piniowymi

Ciasto z białą czekoladą i orzeszkami piniowymi

Ciasto z białą czekoladą i orzeszkami piniowymi to ciasto, które dosłownie znika w oka mgnieniu. Ciasto to jest delikatne w smaku, rozpływa się w ustach, a jego smak dopełniają orzeszki piniowe.

"ciasto z białą czekoladą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 35 minut
Porcja: forma 24×24
Koszt: niski

Składniki: 
200 g białej czekolady
180 g masła
3 jajka
1 żółtko
150 g cukru
85 g mąki
4 g proszku do pieczenia
50 g orzeszków piniowych

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Czekoladę białą wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.

W misce ubić jajka i żółtko wraz z cukrem, do otrzymania puszystej konsystencji. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia; wymieszać. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę. Jako ostanie dodać orzeszki piniowe i wymieszać.

Ciasto z białą czekoladą przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku (najlepiej na module statycznym) przez około 35 minut.

Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"ciasto z białą czekoladą"

Smacznego.

 


What are your thoughts?