Ciasto kasztanowe z orzechami laskowymi

Ciasto kasztanowe z orzechami laskowymi

Ciasto kasztanowe z orzechami laskowymi to smaczny, jesienny wypiek. Ciasto to idealnie nadaje się na śniadanie i z pewnością doda Wam energii w jesienne i chłodne poranki.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: średni

Składniki: 
3 jajka
160 g cukru
180 g mąki pszennej
70 g mąki kasztanowej
8 g proszku do pieczenia
100 ml mleka
100 g sera ricotta
2 łyżki orzechów laskowych
1 łyżka likieru np. rum

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajka ubić wraz z cukrem do otrzymania gładkiej i puszystej konsystencji. W drugiej misce wymieszać ricottę z trzema łyżkami mleka i dodać do ubitych z cukrem jajek.

Następnie dodać pozostałą ilość mleka, mąkę kasztanową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz likier. Wymieszać.

Orzechy laskowe przełożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i pokruszyć je, najlepiej przy pomocy tłuczka do mięsa. Następnie dodać do ciasta.

Ciasto kasztanowe z orzechami laskowymi przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.

Ciasto kasztanowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?