Mini parmigiane z cukinii

Mini parmigiane z cukinii

Mini parmigiane z cukinii to bardzo smaczna i lekka przystawka. Składają się na nią podsmażone plasterki cukinii, pieczone plasterki pomidorów oraz ser scarmorza. Zamiast mini porcji możecie przygotować jedną, w większej formie.

"mini parmigiane"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Przygotowanie: 
3 cukinie (około 500 g)
3 pomidory
150 g sera scamorza (może być mozzarella pakowana próżniowo)
oliwa  z oliwek
oregano
sól do smaku

Przygotowanie:
Warzywa umyć. Cukinie pokroić pod skosem w plasterki. Polać oliwą z oliwek i wymieszać. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni (nie dodając już oliwy) przez około 3-4 minuty.

Pomidory pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posypać oregano i doprawić solą do smaku. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 5 minut.

Ser scamorza pokroić w cienkie plastry.

W foremki do sufletów powkładać na przemian warstwy pomidora, cukinii i scamorzy; czynność powtórzyć 1-2 razy, w zależności od tego, jak wysokie chcecie mieć mini parmigiane z cukinią.

Mini parmigiane z cukinią zapiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku prze około 5 minut, aż ser się roztopi.

Smacznego.


What are your thoughts?