Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem, dodatkowo z białą fasolką oraz czarnymi oliwkami to zdrowe i smaczne danie, odpowiednie na każdą okazję. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem jest prosta w przygotowaniu; z kromką chleba lub grzanką będzie świetna na kolację.

"sałatka z jajkiem i tuńczykiem"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut
Porcja dla 3-4 osób
Koszt: średni

Składniki: 
250-300 g fasolki cannellini w zalewie
200 g tuńczyka w oleju
60 g czarnych oliwek bez pestek
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
kilka listków bazylii
garść zielonej pietruszki (świeżej)
opcjonalnie cebula
sól do smaku

Przygotowanie: 
Jajka ugotować na twardo przez około 10 minut. Następnie ostudzić pod zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

Liście bazylii oraz zieloną pietruszkę umyć, osuszyć następnie drobno posiekać i przełożyć do małej miski. Dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i wymieszać.

Fasolkę cannellini odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do miski; dodać tuńczyka, przekrojone na pół czarne oliwki oraz posiekaną drobno cebulę (opcjonalnie).

Na koniec dodać przygotowany sos z bazylią i pietruszką; doprawić do smaku solą. Wszystko wymieszać.

Sałatkę udekorować ćwiartkami jajka i zajadać ze smakiem.

"sałatka z jajkiem i tuńczykiem"

Smacznego.


What are your thoughts?