Pizza z chleba z szynką i serem

Pizza z chleba z szynką i serem

Pizza z chleba z szynką i serem to przepis przede wszystkim dla tych, co nie lubią wyrzucać jedzenia. Pizza z chleba to pomysł na wykorzystanie starego pieczywa, ale nie tylko. Można do niej dodać praktycznie wszystko, co zalega w lodówce. U Włoszek w kuchni nic się nie marnuje, a zwłaszcza pieczywo, z którego może powstać m.in. ta oto pizza.

"pizza z chleba"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
około 150 g pieczywa (może być chleb, bułka bagietka, ciabatta; ważne jest, by zwiększając ilość pieczywa, dodać więcej jajek – mniej więcej na każde 50 g pieczywa przypada 1 jajko)
3 jajka
50 g tartego parmezanu lub grana padano
100 g sera scamorza (może być mozzarella – pamiętajcie od odsączeniu jej z wody; lub ser żółty)
150 ml mleka
60 g szynki gotowej (może być inna wędlina)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczywo pokroić w dużą kostkę i przełożyć do plastikowej torebki.

Ser scamorza również pokroić w kostkę.

Do miski rozbić jajka i „roztrzepać”, dodać mleko oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wszystko wlać do woreczka z pieczywem. Dodać drobno pokrojoną szynkę, 50 g sera scamorza i tarty parmezan. Dokładnie zamknąć woreczek i wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej wymieszane składniki. Na wierzchu ułożyć pozostałe 50 g sera scamorza. Piec w nagrzanym do 170 piekarniku przez około 40 minut.

Pizza z chleba smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

"pizza z chleba"

Smacznego.


What are your thoughts?