Ciasto jogurtowe z ricottą i cytrynową nutką

Ciasto jogurtowe z ricottą i cytrynową nutką

Ciasto jogurtowe z ricottą i cytrynową nutką jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. To ciasto idealne dla leniwców albo dla tych co twierdzą, że pieczenie im nie wychodzi:-)
Ciasto jogurtowe z ricottą jest delikatne w smaku, pachnące cytryną i będzie idealnie pasowało do filiżanki gorącej herbaty w chłodne zimowe wieczory.

"ciasto jogurtowe z ricottą"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30  minut pieczenie około 45 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 20-22 cm lub forma prostokątna
Koszt: niski

Składniki
150 g sera ricotta
125 g jogurtu naturalnego
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
starta skórka z 1 cytryny
8 g proszku do pieczenia

Dodatkowo: 
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ser ricotta wyłożyć na sitko i odcedzić przez co najmniej 30 minut. Następnie przełożyć do miski, dodać jogurt i wymieszać; dodać cukier oraz jajka. Kontynuować mieszanie do otrzymania jednolitej konsystencji.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do ciasta, cały czas mieszając. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto jogurtowe z ricottą ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"ciasto jogurtowe z ricottą"

Smacznego.


What are your thoughts?