Sałatka z pomarańczą i fasolką szparagową

Sałatka z pomarańczą i fasolką szparagową

Sałatka z pomarańczą i fasolką szparagową to świetne połączenie soczystej i słodkiej pomarańczy wraz serem feta i fasolą.
Sałatka ta z dodatkiem pieczywa będzie świetnym pomysłem na lekki obiad lub kolację.

°sałatka z pomarańczem°

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie fasolki szparagowej około 10 minut
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: średni

Składniki:
100 g zielonej sałaty
250 g zielonej fasolki szparagowej
250 g białej fasolki w zalewie
1 duża pomarańcza
200 g sera feta
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu z białego wina
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Sałatę umyć, liście „porwać” na mniejsze kawałki i osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym.

Zieloną fasolkę szparagową umyć, poobcinać końce, przekroić na pół; gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Białą fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać.

Pomarańczę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Ser feta pokruszyć.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski; dodać oliwę z oliwek oraz biały ocet winny, sól i pieprz do smaku; wymieszać. Rozłożyć do salaterek i zajadać ze smakiem.

°sałatka z pomarańczem°

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?