Brownie czekoladowe z ciasteczkami grisbi

Brownie czekoladowe z ciasteczkami grisbi

Brownie czekoladowe z ciasteczkami grisbi to ciasto, które zachwyci podniebienia osób, dla których je upieczecie.
Dla mnie główną zaletą tego ciasta jest krótki czas przygotowania i pieczenia. Jeśli spodziewacie się gości, którzy zapowiedzieli się chwilę przed swoim przybyciem, to brownie czekoladowe przygotujecie i upieczecie w niecałą godzinę.
Minus tego ciasta to to, że po wizycie gości, prawdopodobnie nie będzie po nim „ani widu ani słychu”.

"brownie czekoladowe"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja: kwadratowa forma 23×23
Koszt: średni

Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
120 g masła
3 jajka
140 g cukru pudru
70 g mąki
100 g orzechów laskowych lub gotowej mąki z tychże orzechów (zamiast orzechów mogą być migdały)
8 g proszku do pieczenia
8-9 ciastek (ja użyłam ciasteczek grisbi z nadzieniem kakaowym – dostępne w Polsce; zamiast można użyć np. delicji albo jeżyków)

Przygotowanie:
Czekoladę gorzką wraz z masłem rozpuścić. Otrzymany „krem” przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, cukier puder, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Orzechy laskowe drobno zmielić w malakserze, tak by powstała mąka i dodać do ciasta.

Formę posmarować masłem, posypać mąką, przełożyć do niej 2/3 ciasta i na wierzchu ułożyć ciasteczka; następnie wyłożyć pozostałą część ciasta.

Brownie czekoladowe piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 20 minut.

Smacznego.

 

 

 


What are your thoughts?