Zapiekany chleb z serami i kaparami

Zapiekany chleb z serami i kaparami

Zapiekany chleb z serami i kaparami to pyszna alternatywa dla kanapek. Podany na ciepło, świetnie nadaje się na kolację. Świetnie smakuje z czerwonym winem.
Przygotowuje się go bardzo szybko. Także, jeśli macie lenia albo brak pomysłu co zrobić do jedzenia, zapiekany chleb z serami i kaparami będzie w sam raz.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + około 20 minut zapiekanie
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
1 bochenek chleba typu ciabatta o wadze ok. 500 g (może być bułka ciabatka, albo małe bułeczki)
300-350 ml passaty pomidorowej
350 g sera żółtego (może być emmentaler, gouda, radamer)
300 g mozzarelli
60-80 g kaparów w occie
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie zielona pietruszka

Przygotowanie:
Chleb naciąć skośnie w odstępach około 2-3 cm, następnie czynność powtórzyć w drugą strony, tak by nacięcia utworzyły kratkę. Uwaga, by nie przeciąć chleba.

Ser żółty oraz mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

Kapary odsączyć.

Do miseczki wlać passatę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodać drobno posiekaną pietruszkę.

Tak przygotowany sos wlać w każdą „szczelinę” chleba. Plasterki mozzarelli i sera żółtego oraz kapary powkładać również w „szczeliny” chleba.

"zapiekany chleb z serami"

Chleb polać oliwą z oliwek, następnie zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?