Chrupiące ciasteczka z żurawiną

Chrupiące ciasteczka z żurawiną

Chrupiące ciasteczka z żurawiną to smaczne i zdrowe małe co nie co dla każdego. Smakują o każdej porze dnia.

"chrupiące ciasteczka z żurawiną" "chrupiące ciasteczka z żurawiną"

Trudność: łatwe
Przygotowanie: 30 minut + pieczenie około 15 minut
Porcja: około 25 ciasteczek
Koszt: niski

Składniki:
100 g masła
180 g mąki
100 g cukru brązowego
1 jajko + 1 żółtko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
50 g żurawiny

Przygotowanie:
Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, cukier brązowy; następnie jajko oraz jedno żółtko; startą skórkę z jednej cytryny i zacząć zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie się „zlepiać” w całość, dodać żurawinę i kontynuować wyrabianie ciasta.

Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować wałek o średnicy około 4-5 cm. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Następnie uformowane wałki pokroić w plasterki o średnicy 0,5 cm. Ciasteczka z żurawiną układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka przestudzić i zajadać ze smakiem.

"chrupiące ciasteczka z żurawiną"

Smacznego.


What are your thoughts?