Tarta migdałowa z dżemem truskawkowym

Tarta migdałowa z dżemem truskawkowym

Tarta migdałowa z dżemem truskawkowym to pyszne połączenie kruchego ciasta z dżemem i kremem migdałowym. Tarta migdałowa jest delikatna i rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje każdemu kto jej skosztuje.

"tarta migdałowa"

Trudność: średnie
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut + pieczenie około 45 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
40 g cukru pudru
1 jajko

Składniki na krem:
125 g masła
125 g cukru
125 g mąki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów bez skórek
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego

250 g dżemu truskawkowego

Dodatkowo: płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i cukier puder, dodać zimne masło i jajko; zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie rozwałkować je na okrąg, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, i wyłożyć nim formę, zachowując dolny arkusz papieru do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, ponownie przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub groch. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 10 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć górny arkusz papieru wraz z fasolą; i podpiec je jeszcze kilka minut aż zacznie się rumienić.

Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem truskawkowy i rozsmarować go na powierzchni ciasta.

Masło w temperaturze pokojowej wymieszać wraz z cukrem mikserem lub widelcem. Dodać jajka, drobno zmielone migdały lub mąkę migdałową oraz cukier waniliowy. Tak przygotowany krem rozsmarować na warstwie dżemu truskawkowego. Na wierzchu posypać płatkami migdałów i piec tartę około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie zajadać rozkoszując się smakiem.

Smacznego.

 


What are your thoughts?