Crostata kakaowa z dżemem figowym

Crostata kakaowa z dżemem figowym

Crostata kakaowa z dżemem figowym to połączenie kakaowego kruchego ciasta z pysznym dżemem figowym. Crostata kakaowa to alternatywa dla tradycyjnego, „białego” kruchego ciasta. Kakaowy smak ciasta wraz z dżem figowym stanowi świetne zestawienie.

"crostata kakaowa"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 30 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 26 cm
Koszt: niski

Składniki:
150 g masła
250 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
25 g kakao
200-250 g dżemu figowego

Przygotowanie:
Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz kakao. Dodać jajko i zagnieść ciasto, do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Następnie 3/4 ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, zachowując dolny arkusz papieru. Ciasto nakłuć widelcem, ponownie położyć na nie papier do pieczenia, wysypać fasolę i podpiec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku, przez około 10-15 minut. Usunąć górny arkusz papieru wraz z fasolą. Na wierzch wyłożyć dżem figowy i równomiernie go rozsmarować go. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i powycinać paski; ułożyć je na dżemie, tworząc kratkę.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20-25 w temperaturze 170-180 stopni.

Upieczoną crostatę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"crostata kakaowa"

Smacznego.

 


What are your thoughts?