Ciasteczka orzechowo – migdałowe

Ciasteczka orzechowo – migdałowe

Ciasteczka orzechowo – migdałowe to prosta i zdrowa przekąska. Smaczna o każdej porze dnia, może też być, nocy:-) Do herbaty, czy też kawy, nadają się wyśmienicie.

"ciasateczka orzechowo"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja: około 30 ciasteczek
Koszt: średni

Składniki:
180 g masła
250 g mąki
150 g brązowego cukru
8 g cukru waniliowego
1 jajko
50 g płatków owsianych
50 g orzechów laskowych bez skórki*
50 g migdałów bez skórki*
10 g ziaren sezamu
2 łyżki wody

*  Możecie użyć tylko orzechów laskowych lub tylko migdałów.

Przygotowanie:
Płatki owsiane, orzechy laskowe i migdały zmielić „grubo” w malakserze.

Do miski wsypać mąkę, zmielone płatki owsiane, orzechy i migdały, ziarna sezamu; dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier brązowy i waniliowy oraz dwie łyżki wody. Następnie zagnieść ciasto; uformować z niego kulę i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około godzinę.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Z każdej strony odciąć nierówności, i nożem powycinać prostokątne ciasteczka o wielkości 2-3 cm x 4-5 cm, w zależności, czy chcecie mieć większe czy mniejsze ciasteczka  (ja użyłam okrągłego noża do krojenia pizzy). Z obciętych nierówności również zróbcie ciasteczka.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Ciasteczka orzechowo – migdałowe przestudzić i zajadać ze smakiem.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?