Jabłecznik all’italiana

Jabłecznik all’italiana

Jabłecznik all’italiana to inaczej nasza polska szarlotka. To ciasto, które zawsze smakuje. U mnie jest to hit każdej imprezy. Jabłecznik ten jest dobry na każdą okazję. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

"jabłecznik"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 26 cm
Koszt: niski

Składniki:
2 szklanki białej mąki
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka cukru + 2-3 łyżki
16 g cukru waniliowego
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
5-6 jabłek
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć środek; następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przełożyć do głębokiej patelni, dodać 2-3 łyżki cukru, 8 g cukru waniliowego, kilka łyżek wody, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Jabłka dusić, aż zmiękną, przez około 20 minut. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.

Do miski wsypać mąkę pszenną oraz mąkę owsianą, dodać pokrojone w kostkę masło, szklankę cukru, 8 g cukru waniliowego, jajko, żółtko i zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypcie je mąką. 3/4 ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, zachowując dolny arkusz papieru. Ciasto nakłuć widelcem, ponownie przykryć papierem do pieczenia, wysypać fasolę i podpiec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć „uduszone” jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć je na jabłkach, tak by utworzyły kratkę.

Jabłecznik all’italiana piec w nagrzanym do 170 stopni przez kolejne 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"jabłecznik"

Smacznego.

 


What are your thoughts?