Torta tenerina z czekoladą gorzką

Torta tenerina z czekoladą gorzką

Torta tenerina to przysmak z miasta Ferrara w Regionie Emilia-Romania. Jest to ciasto bez proszku do pieczenia, z małą ilością mąki. Tenero w języku włoskim oznacza miękki, i takie właśnie jest to ciasto.
Torta tenerina wewnątrz jest wilgotna, natomiast na zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą skorupkę. Jej dodatkowym atutem jest to, że bardzo szybko się ją przyrządza.

"torta tenerina"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie około 30 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: niski

Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
100 g masła
3 jajka
100 g cukru
50 g mąki

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić masło wraz z czekoladą. Następnie przelać je do miski i ostudzić.

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do rozpuszczonego masła i czekolady. Dodać mąkę i wymieszać.

Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut, aż na wierzchu utworzy się skorupka.

Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

"torta tenerina"

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?